Create your blog and photo album with postbit
Create your blog and photo album

Create new post

Content:

Upload a picture:
Tags (keywords separated by comma)

Save Cancel
idegayahidupgrup:   Followers: 0 ; Following: 0


Kepentingan dan Tata Cara Bersedekah


Sumbangan adalah istilah dalam Islam yang berisi pemberian ataupun amal seseorang kepada orang-orang lain dengan suka hati suci, seperti contohnya mengeluarkan harta dengan pedoman mencari ridho dari Sang pencipta SWT. Tapi sedekah sendiri artinya teperinci, tidak sama sekali mengeluarkan harta. Nabi Muhammad SAW menunjukkan bahwa: Segala bentuk kebaikan adalah sedekah (HR Muslim).

Anjuran untuk bersedekah bagi kaum Muslimin pun terdapat di dalam Alquran, adalah: Tidak terselip kebaikan di dalam kebanyakan bisikan-bisikan mereka, terus-menerus bisikan-bisikan daripada orang yang menyuruh (manusia) memberi bantuan, atau berbuat maruf / mengadakan perbaikan di antara manusia. Dan barangsiapa yang melakukan demikian soalnya mencari keridhaan Allah, oleh http://pondokislami.com/10-keutamaan-sedekah-beserta-ayat-al-quran-dan-hadist-tentang-sedekah-shodaqoh.html sebab itu kelak Abdi akan meluluskan kepadanya pahala yang luas.

sedekah-sedekahManfaat bersedekah juga banyak. Baru seperti yang sudah dijelaskan di dalam Kitab suci alquran: Orang-orang yang menafkahkan hartanya di silam dan dalam siang perian secara tersembunyi dan langsung, maka mereka mendapat ganjaran di bingkai Tuhannya. Tiada kekhawatiran lawan mereka serta tidak (pula) mereka murung.

Ke-2, Nabi Muhammad juga SAW bersabda: Bersegeralah bersedekah, benih bala musibah tidak sempat bisa mendahului sedekah (HR Imam Baihaqi). Ketiga, Sedekah dapat menghapus nama buruk sebagaimana larutan memadamkan api (HR Tirmidzi). Keempat, Mendapat naungan di tarikh kiamat. Rasulullah saw SAW bersabda, Seorang yang bersedekah dengan tangan kanannya, ia menyembunyikan amalnya itu sampai-sampai tangan kirinya bukan mengetahui apa yang disedekahkan oleh tangan kanannya (HR. Bukhari).

Namun bersedekah pun pun ada susunan caranya supaya sedekah yang diberikan luar biasa dapat menjadi amal yang baik. Menzakatkan harus daripada hasil yang halal, segala perkara ataupun uang yang kita sedekahkan kepada kategori yang menitikberatkan mesti terdiri daripada dampak yang halal. Karena, penghargaan yang halal akan menggugurkan dosa serta mendatangkan pahala. Sekiranya seseorang bersedekah beserta harta yang haram, dia tidak akan memperolehi sebarang kecantikan kecuali hukuman kerana memberi sesuatu yang haram menurut orang beda.

Sedekah secara niat yang ikhlas. Maksudnya adalah sumbangan dengan seikhlas hati, bukan mengungkit, mengomeli, membidas serta menyakiti hati orang yang nampi sedekah olehkarena itu perbuatan tersebut haram & akan merosakkan niat bersedekah. Dalam Surah Al-Baqarah bagian 264 bermaksud, Allah sudah membandingkan orang2 yang mengungkit dalam kebajikan sedekahnya seperti Batu seput yang ditemui tanah diatasnya, kemudian batu itu ditimpa hujan meruah. Setelah hujan reda, kerikil itu telah licin & tiada lagi tanah dalam atasnya. Demikian juga dengan orang yang kafir serta riak. Tersebut gagal memperoleh satu tanda mata pahala dari apa yang sudah diusahakan. Serta ingatlah bahawa Allah tak akan memberi petunjuk kepada kaum kafir.



Terakhir, infak untuk menyucikan diri serta harta. Surah Al-Taubah bagian 103 meyakinkan bahawa, Ambil sedekah daripada harta tersebut untuk melenyapkan dan menulenkan mereka, dan doakanlah tersebut. Sesungguhnya doa kau tersebut menjadi keamanan hati tersebut. Allah Nian Mendengar sedang Maha Mengarifi. Ayat berikut mewakili dua perkara superior iaitu barang yang pantas disedekahkan serta sebab untuk bersedekah. Sedekah bertujuan mencabut jiwa dan harta yang dimiliki.

Sedekah meski sekadar menyampaikan, amalan itu mempunyai penuh manfaat yang perlu member ketahui. Manfaat sedekah bukan hanya dirasakan oleh penerima atau faksi yang kalian beri sedekah, namun kepentingan sedekah itu juga mampu kita rasakannya. Amalan sumbangan sangat digalakkan dalam Islam, karena kalian mampu menyampaikan kesenangan dan kebahagiaan kepada pihak yang memerlukan. Lebih-lebih lagi terhadap golongan yang betul-betul memerlukan bantuan.

Post by idegayahidupgrup (2017-09-12 03:05)

Post your comment:

Name: Email: Site:


| Explore users | New posts | Create your blog | Create your photo album |
| About Postbit | Our blog | Terms of use | Contact Postbit |


Copyright © 2018 - postbit.com