Create your blog and photo album with postbit
Create your blog and photo album

Create new post

Content:

Upload a picture:
Tags (keywords separated by comma)

Save Cancel
idegayahidupgrup:   Followers: 0 ; Following: 0


Kepentingan dan Aturan Bersedekah


Sedekah adalah istilah dalam Agama islam yang berguna pemberian alias amal seseorang kepada manusia lain secara suka rela, seperti contohnya mengeluarkan harta dengan pedoman mencari ridho dari Sang pencipta SWT. Akan tetapi sedekah swasembada artinya raya, tidak sama sekali mengeluarkan rezeki. Nabi Muhammad SAW mengeluarkan bahwa: Segala bentuk kebaikan adalah sedekah (HR Muslim).

Anjuran dalam bersedekah hisab kaum Muslimin juga terdapat pada Alquran, ialah: Tidak terselip kebaikan di kebanyakan bisikan-bisikan mereka, terus-menerus bisikan-bisikan daripada orang yang menyuruh (manusia) memberi infak, atau mengamalkan maruf / mengadakan perdamaian di antara oknum. Dan barangsiapa yang mengamalkan demikian karena mencari keridhaan Allah, oleh sebab itu kelak Aku akan melepaskan kepadanya ganjaran yang luas.

sedekah-sedekahManfaat bersedekah pun banyak. Perdana seperti yang sudah dijelaskan di dalam Kitab suci alquran: Orang-orang yang menafkahkan hartanya di malam dan dalam siang tarikh secara tersembunyi dan langsung, maka mereka mendapat pahala di sebelah Tuhannya. Tiada kekhawatiran terhadap mereka serta tidak (pula) mereka murung.

Kedua, Nabi Muhammad juga SAW bersabda: Bersegeralah bersedekah, sebab bala musibah tidak sudah bisa merintis sedekah (HR Imam Baihaqi). Ketiga, Sedekah dapat menghapus kelicikan sebagaimana uap memadamkan api (HR Tirmidzi). Keempat, Mendapat naungan di tarikh kiamat. Nabi SAW menitahkan, Seorang yang bersedekah dengan tangan kanannya, ia menyembunyikan amalnya ini sampai-sampai tangan kirinya bukan mengetahui segalanya yang disedekahkan oleh tangan kanannya (HR. Bukhari).

Namun menzakatkan pun juga ada sistem caranya supaya sedekah yang diberikan benar-benar dapat jadi amal yang baik. Bersedekah harus dari hasil yang halal, seluruh perkara alias uang yang kita sedekahkan kepada golongan yang menitikberatkan mesti berisi daripada hasil yang halal. Karena, penghargaan yang lulus akan menggugurkan dosa serta mendatangkan ganjaran. Sekiranya seseorang bersedekah dengan harta yang haram, dia tidak akan memperolehi sebarang kemanjuran kecuali hukuman kerana meluluskan sesuatu yang haram kepada orang lain.

Sedekah dengan niat yang ikhlas. Maksudnya adalah sumbangan dengan seikhlas hati, bukan mengungkit, merungut, membidas dan menyakiti hati manusia yang mendapatkan sedekah sebab perbuatan berikut haram & akan merosakkan niat bersedekah. Dalam Surah Al-Baqarah bagian 264 bermaksud, Allah telah membandingkan orang-orang yang meninggikan dalam kebajikan sedekahnya seperti Batu seput yang ditemui tanah diatasnya, kemudian batu itu ditimpa hujan lebat. Setelah tahi angin reda, batu itu sudah licin & tiada lagi tanah pada atasnya. Demikian juga beserta orang yang kafir dan riak. Mereka gagal mendapat satu ganjaran pahala daripada apa yang telah diusahakan. Serta ingatlah bahawa Allah tidak akan memberi petunjuk kepada keturunan kafir.

Terakhir, infak untuk merahmati diri & harta. Surah Al-Taubah ayat 103 membuktikan bahawa, Ambil sedekah daripada harta itu untuk membersihkan dan menulenkan mereka, dan doakanlah tersebut. Sesungguhnya doa kau ini menjadi keamanan hati itu. Allah Terlampau Mendengar lagi Maha Mengerti. Ayat berikut mewakili dua perkara terpenting iaitu kurang lebih yang kudu disedekahkan & sebab dalam bersedekah. Bantuan bertujuan mencabut jiwa dan harta yang dimiliki.Sedekah bukan sekadar meluluskan, amalan tersebut mempunyai banyak manfaat yang perlu kalian ketahui. Manfaat sedekah tak hanya dirasakan http://pondokislami.com/10-keutamaan-sedekah-beserta-ayat-al-quran-dan-hadist-tentang-sedekah-shodaqoh.html oleh penerima atau kelompok yang kita beri infak, namun kepentingan sedekah ini juga mampu kita rasakannya. Amalan sumbangan sangat digalakkan dalam Agama islam, karena member mampu menyampaikan kesenangan & kebahagiaan menurut pihak yang memerlukan. Meski lagi lawan golongan yang betul-betul memerlukan bantuan.

Post by idegayahidupgrup (2017-09-12 02:55)

Post your comment:

Name: Email: Site:


| Explore users | New posts | Create your blog | Create your photo album |
| About Postbit | Our blog | Terms of use | Contact Postbit |


Copyright © 2018 - postbit.com